Átadták az Erdők Háza 2019. évi rajzpályázatának díjait | Erdők Háza

A XXIII. Országos Erdők Hete rendezvénysorozat részeként, október 3-án, a kaposvári Erdők Házában rendezett interaktív programon adták át a szeptemberben meghirdetett rajzpályázat díjait.

Az általános iskolásoknak, 3 kategóriában és hozzá tartozó 3 témában meghirdetett rajzpályázatra 17 iskola, 187 diákjának pályaműve érkezett be. A somogyi települések iskoláin kívül Dabasról, Debrecenből és Inárcsról is érkeztek rajzok, amely a látogatóközpont honlapján közzétett pályázati kiírás alapján volt lehetséges.

A 3 téma – „Milyennek ismered a magyar zergevirágot?”,„Tudod, hogy kerül a sajmeggy az erdőbe?”, „Vajon miért védett a havasi cincér?” – kijelölésével a legfontosabb célunk az volt, hogy a gyermekek tudják, hogy minden évben szavazással választják meg a magyar állampolgárok „az év vadvirágát”,  „az év fáját” és „ az év rovarát”, természetesen a többi kiemelt fajjal együtt, mint pl. „év madara”, stb. Ha eddig nem ismerték az idei évben kitüntetett figyelmet kapott fajok külső tulajdonságait, vagy akár a védettségükkel kapcsolatos ismereteik nem voltak, akkor utána nézhettek és saját elképzeléseik alapján megjeleníthették a beadott pályaműveiken keresztül.

A 3 tagú bírálóbizottság – értékelésük során – legfőképp a pályázók életkorának megfelelő ismeret átadást, a téma megértésének legmegfelelőbb visszaadását, az alkotás kidolgozottságát és az egyediséget vették figyelembe.

A 3 kategória 3-3 helyezettjén kívül, 2 különdíjat is odaítéltek egy alsós és 1 felsős diáknak.

I. kategória
1. helyezett: Biczó Boldizsár – Kodály Zoltán Központi Általános Iskola
2. helyezett: Ledinszky Iván – II. Rákóczi Ferenc Tagiskola
3. helyezett: Kőszegi Bendegúz – Dél-Balatoni Gárdonyi Géza Evangélikus Általános Iskola

II. kategória
1. helyezett: Tóth Sára – II. Rákóczi Ferenc Tagiskola
2. helyezett: Nemes Léna Virág – Kisfaludy Utcai Tagiskola
3. helyezett: Bogdán Brigitta – Duráczky József Általános Iskola

III. kategória
1. helyezett: Pervein Panna – Balatonszabadi Kincskereső Általános Iskola
2. helyezett: Harsány Zita – Gamási Általános Iskola
3. helyezett: Kovács Frida Vanda és Szücs Diána – Fekete István Általános Iskola (Ádánd)

Különdíj
Alsósok: Enner Martin Károly – Duráczky József Általános Iskola
Felsősök: Horváth-Fáró Anna – Kisfaludy Utcai Tagiskola

Köszönjük az értékes pályaműveket, gratulálunk minden diáknak, aki időt szánt arra, hogy a gondolatait a saját technikájával, elképzelésével megosztotta velünk az adott témakörökben. Azt gondolom azáltal mindenki nyertes lett, hogy megismerhette 2019 év fáját, vadvirágát és rovarát.A 11 díjazott az értékes könyvjutalmak mellett 1-1 ajándékkártyát is kapott, amely ingyenes belépést biztosít a nyertes diáknak és családjának a látogatóközpontba.

A nyertes rajzokból és kategóriánként kiválogatott látványos pályaművekből kiállítást nyitottunk, mely 1 hónapig megtekinthető az Erdők Háza nyitvatartási idejében.

Az ünnepélyes megnyitót követően 4 belső helyszínen (kiállítótérben, foglalkoztató teremben) 26 ovissal és 59 „honvédos” diákkal megkezdődhetett a délelőtti kreatív és interaktív foglalkozás. A kicsik sündisznó figura készítésével és életmódjának felelevenítésével, játékkal töltötték el az egy órát. A negyedik és hatodik osztályosokkal előadás, kiállítás megtekintés és interaktív tablók segítségével beszélgettünk az erdők szerepéről, az erdészek klímaváltozás folyamatának lassítása érdekében is vállalt és folyamatosan végzett erdőterület növelő és gondozó munkájáról.

A mai jeles nap rendezvénye után a www.somogyierdokhaza.hu honlapunkon is megtekinthető programjainkkal ezután is várjuk folyamatosan a bejelentkező csoportokat, valamint családokat, baráti társaságokat.

Köszönjük valamennyi résztvevő gyermeknek, pedagógusnak és kísérő szülőnek, hogy a mai rendezvényünk vidámságához, élményekkel teli lebonyolításához okos válaszokkal, aktivitással hozzájárult.

 

                                                                                                                                                 Dobos Ildikó

                                                                                                                                             létesítményvezető