A nyári szünet idején is népszerű az Erdők Háza Kaposvár belvárosában, ahol játszva ismerjük meg az erdőt és az erdész szakmát, interakítv játékok segítségével.

A járványveszély miatti hosszú bezárás után, május 28-án fogadhattuk az első iskolai kirándulócsoportot, a SEFAG Zrt. Erdők Háza Látogatóközpontjában, Kaposváron.

Ezt követően szinte minden nap – egészen a nyár végéig – vidám gyermekhangtól volt hangos az épület.

Június közepéig számos Somogy megyei iskola – Kaposmérőből, Igalból, Mesztegnyőről, illetve Kaposvárról a Zrinyi, Duráczky, Berzsenyi, Kinizsi,  Református, Katolikus iskolák –  diákjai keresték fel látogatóközpontunkat,  iskolai kirándulás keretében. A másfél-kétórás program során szakvezetéssel megtekinthették az interaktív kiállítást, majd ezt követően játékos- és kreatív foglalkozáson vehettek részt az emeleti foglalkoztató teremben.

A június közepén kezdődő iskolai szünet indításaként, több iskola napközis csoportja töltötte nálunk 1-1 délelőttjét, vagy akár az egész napját. A Kaposvári Tankerület által biztosított, pályázati támogatással elérhető, természet- és környezetismeretre alapozott programjaik helyszínéül sok iskola a belvárosi Erdők Házát választotta, amely gyalogosan is könnyen elérhető. Ezen keretek között fogadhattuk többek között a Református Iskola 90 diákját 3 csoportban, a Berzsenyi Iskola alsós napköziseit, a Nagyboldogasszony Katolikus Iskola vegyes korosztályú nebulóit. A Liszt Ferenc Zeneiskola nyári táboros „művészpalántái” is érdeklődéssel tekintették meg az erdő életközösségével kapcsolatos bemutatónkat.

Június végéig csaknem 350 somogyi diák szerezhetett élményekkel új ismereteket, korábbi környezetismereti és biológiai tanulmányaikhoz.

Június 16-tól kezdődően – augusztus 13-ig bezárólag – az Országos Erdészeti Egyesület által több éve útjára indított Erdei Vándortábor Program, zselici útvonalára jelentkező túrázókat, vándorcsoportokat – erdészeti házigazdaként, valamint első állomáshelyként  – az Erdők Házában fogadhattuk. Az ország számos településéről és környékéről (Szeged, Debrecen, Százhalombatta, Vasvár, Paks, Kehidakustány, Pécs és környéke, Vecsés, Székesfehérvár, Budapest több gimnáziumából, stb.) jelentkező 26 csoport tagjaként, több, mint 700 „erdei vándor” élvezettel barangolt a látogatóközpont falai között, követve a gímszarvas lábnyomait. Terepasztalos, tili-toli és kirakós játékokkal, gyakorlati összehasonlítási mérésekkel, interaktív szemléltető eszközökkel gyűjthették a somogyi élményeket, melyeket azonnal megosztottak vendégkönyvünkben.  Erdőmérnök szakvezetése során hallhattak az erdészek, vadászok elhivatott munkájáról, feladatairól; az erdő- és vadgazdálkodás, a közjóléti tevékenységek, fejlesztések fontosságáról; a fa, mint megújítható energiaforrás felhasználhatóságáról; az erdők klímavédelmi szerepéről, és megannyi érdekes témáról. Somogy megye erdőtársulásaival is ismerkedhettek, legfőképp a zselici ezüsthársas-bükkössel, ahol következő programpontként a valódi erdei túrázást folytathatták Töröcskéről a Ropolyi szálláshelyükig.

A nyár többi hétköznapján, 7 alkalommal jártak nálunk a Kormányhivatal Gyermekfelügyeletére bízott 6 és 14 év közötti kaposvári gyermekek.

5 alkalommal pedig a „Mondj Igent  A Gyermekkorra!” Egyesület  nyári táborának kicsinyei számára nyújtottunk játékkal, élményekkel új ismereteket az erdőről és a benne élő állatokról, gombákról. Közel 150 kisdiák vitte haza a látogatóközpontban szerzett napi élményeit, további látogatásra buzdítva a családokat.

Idén nyáron – a korlátozott nyitva tartási időpont, valamint a júliusi hőség ellenére – több család is felfedezte az Erdők Házát. Így többek között miskolci, budapesti, zalaegerszegi, pannonhalmi, székesfehérvári és a Balaton partjáról érkező családokat is üdvözölhettünk régi erdészeti épületünk hűvös falai között. Ők zömében internetes keresésük során találták meg az Erdők Házát, mint egyik ajánlott kaposvári turisztikai helyszínt.

Kedves Vendégeink az ajándékboltunkban vásárolt kisebb emlékekkel – hűtő mágnessel, szajkós kulcstartóval, bögrével, vászontáskával, stb. – térhettek haza, mely talán a későbbiekben emlékeket előcsalva, újabb látogatásra ösztönzi Őket. Táborozó fiataljaink körében kelendőek voltak a „Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület” által kínált madaras és állatos kitűzők is.

A nyári szünet zárásaként, augusztusban vendégül látjuk a somogyjádi iskola diákjait, akik az Erzsébet tábor keretében, pályázati támogatással érkeznek az Erdők Házába, játékos foglalkozással összekötött komplex programra.

Az élmény dús nyári időszak után, ősztől is erdész barátsággal várjuk a tisztelt Érdeklődőket. Éves programtervünk további eseményeit a www.somogyierdokhaza.hu oldalunkon nézhetik meg, s az ott található elérhetőségeken jelentkezhetnek be akár egyéni, vagy csoportos látogatásra.

Mindazoknak, akik megtisztelték a SEFAG Zrt. Erdők Háza Látogatóközpontját látogatásukkal, köszönjük! Régi és új Látogatóinkat a jövőben is várjuk sok szeretettel!

Dobos Ildikó, Erdők Háza Látogatóközpont vezetője